Κι όμως, πίσω από όλους τους καταστροφικούς παράγοντες της χλωρίδας υπάρχει ένας κοινός εχθρός: ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του. Η φύση μάς εκδικείται; Ισως όχι. Απλώς προσπαθεί να ξεφύγει από τις βλάβες που εμείς τις προξενούμε. Ωστόσο μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι αποτελούμε μόνο ένα μέρος του οικοσυστήματος. Και ότι όσο φερόμαστε σαν κυρίαρχοί του, η φύση θα βρίσκει τρόπους να επιβάλλει τη δική της κυριαρχία, πολύ συχνά εις βάρος των δικών μας επιδιώξεων. Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής, το χωρίς περιορισμούς εμπόριο και η άναρχη δόμηση είναι ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες έχουν έμμεσες αλλά πολύ συχνά καταστροφικές επιπτώσεις στη φύση. Τα σημάδια είναι τα νεκρά έλατα στις βουνοπλαγιές, τα άρρωστα πεύκα στα δάση και τις πόλεις, οι κατεστραμμένες καλλιέργειες από επελάσεις εντόμων.
Οι αλλαγές στη χρήση γης νεκρώνουν τα έλατα
Ανεξέλεγκτη η βαμβακίαση
Φονικό για τους φοίνικες το κόκκινο σκαθάρι
Εσπεριδοειδή
Απειλή από ξένους εισβολείς
Η ιστορία στη χώρα μας του eutetranychus orientalis ή καφέ τετράνυχου των εσπεριδοειδών ή κόκκινου τετράνυχου της ανατολής είναι απολύτως ενδεικτική της εισαγωγής ξένων εχθρών. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2002, σε λεμονιά στο Ελληνικό, έξω από την πύλη εμπορευμάτων του τότε αεροδρομίου. Η είσοδός του στη χώρα μας αποτελεί και την πρώτη του καταγραφή σε ευρωπαϊκά εδάφη, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε επίσης στην Ισπανία και στην Κύπρο. Οι πιθανοί τόποι προέλευσής του είναι η Ασία, η Αφρική, η Αυστραλία, η Βόρεια Αμερική, όπου γνωρίζουμε ότι βρισκόταν χρονιά πριν... πολιτογραφηθεί στη χώρα μας. Στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς επίσης στους Αγίους Θεοδώρους της Κορινθίας. Προτιμά τα εσπεριδοειδή, αλλά στρέφεται και εναντίον του αμπελιού και διάφορων κηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών. Προσβάλλει τα φύλλα του δέντρου, αλλά και τους καρπούς και η πιθανότητα εξάπλωσής του στην Πελοπόννησο, όπου είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των παραγωγών.
Ντομάτα
Τεράστιες ζημιές από ένα έντομο
Μπροστά σε έναν νέο εχθρό βρίσκονται οι καλλιέργειες της ντομάτας από το περασμένο καλοκαίρι. Την tuta absoluta, ένα έντομο που ενέσκηψε κυρίως στην Πρέβεζα και στην Κρήτη κάνοντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γάτσιο, γεωπόνο στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, η προνύμφη του λεπιδόπτερου προσβάλλει τους καρπούς, τα στελέχη και την τρυφερή βλάστηση της ντομάτας και λιγότερο άλλων κηπευτικών, όπως η μελιτζάνα, και ανοίγει στοές στην επιφάνειά τους. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας μόλις τον περασμένο Ιούνιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γάτσιου, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και θα απασχολήσει όχι μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες παραγωγούς. «Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης προνύμφης είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί εισχωρεί στα φυτικά όργανα, ενώ έχει 10-12 βιολογικούς κύκλους τον χρόνο. Το συγκεκριμένο είδος αναγνωρίστηκε στη δεκαετία 60-70 σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Πέρασε τον Ατλαντικό και το 2006 βρέθηκε στην Ισπανία και μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη σχεδόν τη Λεκάνη της Μεσογείου. Στην Πρέβεζα πολλοί αγρότες έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή και έχει γίνει αίτημα για αποζημίωση στον ΕΛΥΑ», λέει ο κ. Γάτσιος, ενώ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του πληθυσμού είναι πολύ γρήγορη και η βιολογική καταπολέμηση δύσκολη, καθώς στη χώρα μας το νεοεισαχθέν έντομο δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί ώστε να αναπτυχθούν οι φυσικοί εχθροί του.
Τα χέρια ψηλά σηκώνουν παραγωγοί και επιστήμονες
Νέοι εχθροί απειλούν πλέον τις καλλιέργειες
Στο ανεξέλεγκτο διεθνές εμπόριο και στους εντατικούς ρυθμούς της σύγχρονης καλλιέργειας αποδίδουν οι γεωπόνοι το φαινόμενο της εισβολής νέων εχθρών στις καλλιέργειες. Με τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ή τις ποικιλίες σπόρων και φυτών πολύ συχνά μεταφέρονται νέοι παθογόνοι παράγοντες για τις ντόπιες καλλιέργειες, κάνοντας τους παραγωγούς αλλά και τους επιστήμονες να «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα εμφάνισης των άγνωστων εχθρών. «Η μεταφορά καρπών ή πολλαπλασιαστικού υλικού εμπεριέχει ρίσκο και σίγουρα έχει συντελέσει στην εισαγωγή εντόμων, παρασίτων, μικροβίων, ιών. Στην Αυστραλία και την Αμερική υπάρχει τρομερός έλεγχος στην εισαγωγή νέων ειδών, κάτι που είναι βέβαια δύσκολο να εφαρμοστεί τόσο αυστηρά στην Ελλάδα που αποτελεί εμπορικό σταυροδρόμι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ιστορία της γεωργίας ο περονόσπορος και το ωίδιον, δύο από τις σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού, δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα», λέει ο Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος και σύμβουλος βιολογικής γεωργίας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ένας ακόμα παράγοντας που δυσκολεύει τα πράγματα είναι οι εντατικοί ρυθμοί της σύγχρονης καλλιέργειας: «Τα υβρίδια που κυρίως καλλιεργούνται τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και η κλωνική αναπαραγωγή έχουν συμβάλει στο να είναι σήμερα τα φυτά πιο ευάλωτα στους εχθρούς. Επίσης η υπερβολική λίπανση των φυτών κάνει τα κύτταρα πιο μεγάλα και ευάλωτα σε προσβολές, ενώ οι χημικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα ευρέος φάσματος σκοτώνουν εκτός από τα επικίνδυνα και τα ωφέλιμα έντομα». Ο κ. Δεσύλλας εκτιμά ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των εχθρών, καθώς επιτρέπεται έτσι στο οικοσύστημα να ανακτήσει τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας του. «Σημαντικό είναι να γίνονται πολυκαλλιέργειες ακόμα και στο πλαίσιο της συμβατικής γεωργίας, καθώς επίσης να προτιμώνται οι παλιές ντόπιες ποικιλίες», τονίζει.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου