Σε κίνδυνο 100 μεγάλες παράκτιες πόλεις του πλανήτη
Οι πλημμύρες που θα προκληθούν σε περισσότερες από 100 μεγάλες παράκτιες πόλεις στον κόσμο μετά το λιώσιμο των πάγων μπορούν να προκαλέσουν ζημιές έως και 28 τρισ. δολαρίων το 2050, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
"Αν η θερμοκρασία αυξηθεί μεταξύ των 0,5 και 2 βαθμών ως το 2050, είναι πιθανό η στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά μισό μέτρο, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές", εξήγησε η υπεύθυνη για το Κλίμα και την Ενέργεια στο WWF Suisse Ουλρίκε Σάουλ.
Ένα τέτοιο σενάριο ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει ζημιές έως και 28.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 136 πιο σημαντικές παράκτιες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία μετείχε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz. "Αν οι σημερινές πολιτικές όσον αφορά την προστασία του κλίματος δεν αλλάξουν, είναι πιο πιθανό ότι θα έχουμε αύξηση (της θερμοκρασίας) 2 βαθμών το 2050", σημείωσε η Σάουλ.
Η βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι μία περιοχή που θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία μπορεί εκεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 εκατοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στη Νέα Υόρκη "μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επιδεινωθεί από μια αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των θυελλών και των τυφώνων", σύμφωνα πάντα με την έρευνα.
Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ένας τυφώνας της κατηγορίας 4 που θα πλήξει την αμερικανική αυτή πόλη μπορεί να προκαλέσει ζημιές άνω των 5.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2050, έναντι 1.000 δισεκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το WWF.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουμε μια αύξηση των θερμοκρασιών άνω των 2 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες που είχαμε την προβιομηχανική εποχή", προειδοποιεί ο Ουόλτερ Βέτερλι, ένας από τους διευθυντής της WWF Suisse.
Για να το επιτύχουμε αυτό, οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 40% ως το 2020, κρίνει η οργάνωση αυτή και καλεί τις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη να υιοθετήσουν "μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία" για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου