Ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος έγραφε γι' αυτό το 500 π.Χ. Για τους Κινέζους είναι ένα λουλούδι του φθινοπώρου και συμβολίζει χαλάρωση και ηρεμία. Για τους Γιαπωνέζους συμβολίζει μακροβιότητα και ευτυχία.
Στη Βικτωριανή Αγγλία συμβόλιζε ευθυμία και αισιοδοξία. Μολονότι ολόκληρο το λουλούδι θεωρείται βρώσιμο, στην πράξη χρησιμοποιούμε μόνο τα άνθη. Το κεντρικό τμήμα του λουλουδιού έχει πολύ πικρή γεύση. Επίσης όποιος έχει αλλεργίες μπορεί να έχει πρόβλημα αν καταναλώσει ολόκληρο το λουλούδι.
Από το άνθος φτιάχνουν στην Ιαπωνία ένα αρωματικό τουρσί που λέγεται kikumi. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τα άνθη ωμά σε σαλάτες καλό είναι πριν να τα «μαγειρέψουμε» για λίγα δευτερόλεπτα στον ατμό. Τα πέταλα μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σούπες, ενώ οι Κινέζοι προτιμούν ένα τσάι φτιαγμένο από ξεραμένα άνθη.
Από τα άνθη μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και κρασί - ή απλώς μπορείτε να βάλετε μερικά πέταλα από το άνθος σ' ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας κρασί.
Ακόμα και τα φύλλα του chrysanthemum coronarium χρησιμοποιούνται στη μαγειρική - βρασμένα σαν χόρτα ή τηγανητά με κρεμμύδι και σκόρδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου